Boilers: zonneboilers warmtepompboilers keukenboiler buffervaten

Boilers: zonneboilers warmtepompboilers keukenboiler buffervaten

Een woning zonder warm water is nauwelijks denkbaar. We gebruiken warm water vooral in de badkamer, maar ook in de keuken.

Hoe warm water juist wordt gegenereerd, kan verschillen van woning tot woning. Grofweg heb je de keuze tussen een doorstromer en een boiler. Bij een doorstromer wordt warm water gegenereerd op de momenten dat je het nodig hebt. Bij een boiler wordt een bepaalde hoeveelheid tapwater warm gehouden in een voorraadvat.

Welke boiler je best kiest, hangt vooral af van je huidige situatie, je verbruik en je budget.

Is je woning momenteel al aangesloten op gas, dan is het een logische keuze om voor een klassieke gasboiler te kiezen. De installatie verloopt immers vrij makkelijk, je bent zeker dat je het hele jaar door warm water hebt, en bovendien is een gasboiler vrij goedkoop.

Heb je geen gasaansluiting, en wil je niet investeren in een dure warmtepompboiler of zonneboiler? Dan is een elektrische boiler een goed alternatief voor een gasboiler. Ook hier ben je qua rendement niet afhankelijk van de seizoenen, en kies je daarnaast ook voor een betaalbaar toestel.

Wil je een milieuvriendelijke oplossing, en wil je op lange termijn je verbruikskosten omlaag halen? Dan is een warmtepompboiler of een zonneboiler de meest geschikte optie. Je zal in het begin een iets hogere aanschafkost hebben, maar die zal je op lange termijn terugverdienen.

zonnecollectoren

Zonneboiler en zonnecollectoren

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op dak en een voorraadvat dat meestal op zolder staat. 

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonnecollector vangt zonnestraling op en verwarmt daarmee water dat door de zonnecollector stroomt. De ingevangen warmte wordt afgestaan aan drinkwater in het voorraadvat. In de zomer kan het water in dat vat makkelijk 90°C worden.   Een voordeel hier is de lage verbruikskost.

Nadeel is dat tijdens de koudere periodes van het jaar tekort schieten als primaire verwarmingsbron. Tijdens de wintermaanden zal een klassieke verwarmingsketel moeten bijspringen.

Nog een nadeel is dat een zonneboiler is bovendien vrij duur in aanschaf vergeleken met een gasboiler of een elektrische boiler. De installatie verloopt immers vrij complex.

Wij kunnen u helpen bij een duurzame oplossing op maat!   Contacteer ons vrijblijvend.


Wij zijn RESCERT-gediplomeerd (Certificaat van Bekwaamheid toegekend door het Vlaams Gewest, erkend door het Waals en Brussels hoofdstedelijk Gewest en conform artikel 14.3 van de Europese richtlijn 2009/EG en haar bijlage IV.

Bij het plaatsen van een zonneboiler bij een verbouwing zijn premies beschikbaar!  
 

zonnecollectoren
01

WARMTEPOMPBOILER

Wij plaatsen graag een warmtepompboiler bij het vervangen van een electrische boiler.   Bij een warmtepompboiler wordt het water in het boilervat opgewarmd op een milieuvriendelijke manier. In dit geval zal een ventilator de buitenlucht aanzuigen en comprimeren. Bij dit proces wordt warmte gegenereerd, die naar de boiler wordt geleid en daar het tapwater zal opwarmen. 

Warmtepompboilers worden steeds populairder, omdat ze op een heel milieuvriendelijke manier werken. Er worden immers geen fossiele brandstoffen verbruikt. Bovendien heb je nauwelijks verbruikskosten (tot 2/3 minder!) , en zal je dus een lagere energiefactuur hebben.

In vergelijking met een gasboiler of een elektrische boiler is de prijs van een warmtepompboiler vrij hoog. Dat komt ook omdat de installatie van een warmtepompboiler iets complexer is. De hogere aanschafprijs kan je wel compenseren door de terugverdientijd.

Er zijn nu premies te krijgen bij het plaatsen van een warmtepompboiler!

 

02

Keukenboiler

Een keukenboiler is altijd elektrisch en verhelpt lange wachttijden op warm water en zorgt bijgevolg voor minder waterverspilling.  Ze worden strategisch geplaatst onder de spoelbak en voorzien je meteen van 5 à 10 liter warm water.

Wanneer een keukenboiler plaatsen?

Wanneer de afstand tussen je spoelbak en verwarmingstoestel groter is dan 10 meter voorzie je best een aparte keukenboiler.

Tip: Voorzie een keukenboiler met een koperen mantel!  Deze gaat veel langer mee en het risico op een lek is veel kleiner 

keukenboiler
03

Buffervat

Een buffervat lijkt op het eerste gezicht op een klassieke boiler, maar niets is minder waar. Daar waar een boiler instaat voor de productie van warm water, zorgt een buffervat voor de langdurige opslag of ‘ buffering ’ van energie in water voor verwarmingsdoeleinden.

Een buffervat dient ter ondersteuning van een verwarmingsinstallatie. Met zo’n vat kun je energie opslaan en/of meerdere warmte-opwekkers met verschillende energiebronnen met elkaar te combineren.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een warmtepomp
  • een gasketel
  • een stookolieketel
  • een kachel
  • thermische zonnepanelen
  • warmtekrachtkoppeling (WKK)

Een buffervat fungeert als tussenopslag van verwarmingswater voor het verdere transport naar het cv-circuit. Zo’n vat vergroot het rendement van je verwarmingsinstallatie: het warme water dat niet meteen nodig is, blijft in het vat op temperatuur en kan enkele dagen later nog gebruikt worden.

Bepaalde modellen van buffervaten kunnen behalve verwarmingswater voor de cv-installatie ook sanitair warm water opslaan. Men spreekt dan van een multifunctioneel buffervat. Deze buffervaten zijn meestal gelaagd: een deel van het vat wordt gebruikt voor warm cv-water en een deel voor sanitair warm water. Een mooi voorbeeld hiervan is een installatie met zonnecollectoren.

buffervat
04
vlakke zonnepanelen met zonneboiler vaillant
Vraag vrijblijvend een offerte voor een zonneboiler. Ideaal voor renovatie van uw woning! Er zijn nog steeds interessante premies te verkrijgen.

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Servicedienst

Service en onderhoud zijn twee van onze kernbegrippen. Service is voor ons geen loze belofte, maar een engagement naar onze klanten toe.

Dit vertaalt zich in twee techniekers die elke dag de baan opgaan om problemen zo snel mogelijk op te lossen. En daar gaan we ver in, zit je in de kou, dan doen we er alles aan om de dag zelf nog bij je langs te komen.

Van oktober tot april werken onze techniekers ook in het weekend. (enkel voor eigen klanten)

Vraag hier uw vrijblijvende offerte

Wij wensen gecontacteerd te worden omtrent