Regenwaterpomp
Regenwaterpomp
WATER IS ESSENTIEEL
Water is essentieel voor ons leefcomfort. Zo is het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt of dat er meteen warm water is als we willen douchen.
Maar water is ook schaars en daardoor ook duur. Slechts 2,5 procent van al het water op aarde is namelijk geschikt voor consumptie. Met een regenwatersysteem vangt u het regenwater op, waarna een regenwaterpomp met filter het water gebruiksklaar maakt. Je auto wassen, het toilet doorspoelen of de planten bewateren? Dankzij onze regenwaterpompen hoef je geen kostbaar drinkwater meer te verspillen.
Een regenwaterpomp wordt ingezet voor het hergebruiken van regenwater in- en rondom huis om waterverspilling tegen te gaan. Zelfs al enkele jaren verplicht bij nieuwbouw in België.
! Bij nieuwbouw en grondige renovatie is er nu ook een verplichte keuring van het watersysteem !
EEN REGENWATERPOMP: BINNEN OF BUITEN?
Bij de installatie van een regenwaterpomp heb je de keuze: ofwel installeer je de pomp in je regenwaterput (natte opstelling), ofwel binnen in een berging of schuur (droge opstelling).
Droge opstelling
De pomp zuigt met een aanzuigslang het water uit de regenwaterput. Van daaruit wordt het onder druk verder naar je woning getransporteerd. Een groot voordeel van deze opstelling is dat de pomp gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud. Hou wel rekening dat je de pomp hoort aanslaan.
Deze opstelling is goedkoper en is iets meer onderhoudsvriendelijk.
Natte opstelling
Hier wordt de pomp in de put gemonteerd. De pomp moet automatisch stilvallen als er te weinig water in de put staat, zodat de waterpomp nooit droog komt te staan. Het systeem moet dus voorzien zijn van een droogloopbeveiliging. Dit kan door een inwendige droogloopbeveiliging of door een vlotterschakelaar die de pomp doet afslaan wanneer het water te laag staat.
Een groot voordeel is dat er geen geluidshinder is maar bij een herstelling is het minder comfortabel om aan de pomp te werken.
Cintropurfilter
REGENWATERFILTERS
Om het regenwater te kunnen gebruiken moet het eerst gefilterd worden. Dit gebeurt met een fijnfilter tegen zand en andere vuildeeltjes en met een actieve koolfilter voor een goede geur en kleur. Om je regenwaterpomp optimaal te laten functioneren, is het aangewezen om de regenwaterfilters op regelmatige basis te vervangen.
Als het regenwater ook voor de douche of lavabo moet dienen dan is een extra filter met UV-lamp tegen bacteriën noodzakelijk.
Het is aan te raden om de filtervlies 2 keer per jaar te vervangen